Het beste onderwijs realiseren samen met onze leerlingen.

Een prachtig resultaat

26 januari 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen dinsdag kwam de onderwijsinspectie op bezoek. Dit bezoek had geen aanleiding, wij waren een van de vele scholen waar een steekproef werd genomen om te kijken naar de kwaliteit van het onderwijs in Nederland.

 

Gedurende de dag heeft de inspectie een aantal dingen gedaan: klassenbezoeken, gesprekken met ouders, leerlingen, specialisten en leerkrachten, een presentatie van de directie gezien en meerdere documenten onderzocht en uitgevraagd over veiligheid, zorg, onderwijs en management.

 

U kunt zich voorstellen. Dat is best spannend zo’n bezoek. Wij waren ervan overtuigd dat we het goede doen op de Savioschool, maar ziet de inspectie dat ook zo?

 

En ja hoor! We hebben het hoogst haalbare gescoord!!!

 

Tegenwoordig kan je een: zeer zwak, onvoldoende of voldoende scoren. En wij hebben een voldoende gekregen.

 

Daarnaast is het ook mogelijk dat je een herstelopdracht krijgt of op een individueel punt een onvoldoende scoort. Dat is voor de Savioschool niet het geval. Wij hebben wel een opdracht gekregen voor ‘burgerschap’. Dit een punt dat in heel Nederland nog doorontwikkeld moet worden op alle scholen. Burgerschap doen we al goed, alleen moeten we de doelen nog in onze leerlijnen wegzetten.

 

Maar nu komt het allermooiste! Op 1 punt “SKA2” hebben we een uitzonderlijke goed gescoord. Hier zijn we echt enorm trots op! Deze goed krijgen we voor ‘kwaliteitscultuur’. Misschien heeft u ze wel eens zien hangen in ons kantoor. Wij werken op school ‘Agile’, daarbij gebruiken we grote planborden, zodat we doelgericht kunnen werken aan onze ambities. En precies op dit punt scoren we een goed. Omdat we voldoen aan de wet, we aan onze ambities werken, leerkrachten eigenaarschap krijgen, we hierdoor een gezonde aanspreekcultuur hebben en dit uiteindelijk allemaal zorgt voor beter onderwijs dat direct merkbaar is. Dit zag de inspectie onder andere terug bij de implementatie van ‘close reading’ onze begrijpend leesmethode.

 

Wat een prachtig resultaat!

 

De inspecteur wilde niet onder doen voor onze dynamische schooldag en ook niet voor de dynamische presentatie die we hadden gegeven. Daarom had zij op een creatieve manier de dag met alle indrukken en mooie punten in een groot woordweb vormgegeven. Een paar punten uit het woordweb:

  • Leerlingen vinden school zo leuk: “Wij willen graag langere schooldagen.”
  • Er is een stevig fundament en onderwijskundig leiderschap.
  • Leerkrachten staan in hun kracht en ontwikkelen door.
  • Positieve mindset doet leerlingen groeien.
  • Ouders benoemen onze veerkracht en expertise: “Ze staan er gewoon.” en “Niet alleen de leerkrachten kennen mijn kind. Hij kent zichzelf en de ander ook beter.”

 

Ik ben enorm trots op de Savioschool. Dinsdag kregen wij de bevestiging dat we het goede doen. We gaan door, want wij staan nooit stil. Het motortje blijft altijd draaien en we bruisen van de ideeën.

 

Over vier weken krijgen we het officiële rapport en daarna zal hij officieel online gepubliceerd worden.

 

Maar nu eerst even genieten. Dit is toch wel erg leuk! En ook de leuke dingen delen we graag met u.

 

Fijn weekend.

 

 Nieuwsarchief